Zoeken
  • Kim Draijer

Hoe bereid jij jouw digitale ontmoeting voor?

Bijgewerkt: 24 nov 2020


Vroeger schreven we brieven met aandacht. Het medium was wel trager
Oude manieren van verbinden, vertragen


Hoe overbrugden wij afstand vóór het digitale tijdperk en voordat er zoiets als een telefoon bestond? We schreven elkaar brieven. Afhankelijk van hoe ver de brief moest worden vervoerd kon het een tijdje duren voordat de boodschap aankwam. Dan kon het zo maar zijn dat de actualiteit eraf was.


Het had ook voordelen. Het schrijven van een brief aan iemand vergt aandacht. Met aandacht verbinden met de persoon waarvoor de brief is bestemd. Nadenken over welke woorden passend zijn. En eventueel herschrijven van stukken tekst.


Nu overbruggen we de afstand op een hele andere manier. We kunnen nu met een druk op de knop elkaar zien en spreken. Waar ter wereld we ook zijn. We kunnen totaal andere culturen binnenstappen. We ontmoeten collega’s in hun eigen huis.


Het heeft veel voordelen ten opzichte van de ouderwetse brief. Maar ook nadelen. De snelheid van het medium nodigt uit tot snelheid in handelen. Terwijl in de digitale ontmoeting het afstemmen en verbinden net zo belangrijk is als bij face to face ontmoetingen. Dat vergt nét als bij het schrijven van een brief afstemmen en met aandacht je boodschap voorbereiden.

9 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven